Ez egy egyszerű, de nagyszerű recept, aminek a tésztáját a neten találtam. Végre egy amerikai almás pite, amit nem kell hűtőben pihentetni, nem jeges vizet kell a tésztához adni, elég a tészta mennyisége ahhoz, hogy felül is teljesen befedjük vele, margarin is jó bele és még finom is. Ráadásul nagyon hamar kész van!
Tipp: Az egyik "nagy ötletem" az almás piték terén az, hogy miután meghámoztam és cikkekre vágtam az almát, nem lereszelem és elsütöm a levét, hanem gyümölcscentrifugában kipréselem belőle (amit frissen meg is iszunk). Így a pürét nem kell megmelegíteni, sem lesütni, csak ízesíteni (cukorral vagy édesítőszerrel és fahéjjal) és emiatt azt sem kell megvárni, hogy kihűljön.
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg liszt,
- 4 evőkanál porcukor,
- 1-2 cs. vaníliás cukor
- 20 dkg margarin ,
- 4 evőkanál hideg vaj/margarin,
- 4-6 evőkanál hideg víz
- 1 db tojássárgája + 2(-3) ek. tejföl a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
- kb. 1 kg alma,
- cukor/édesítőszer,
- 1 cs. vaníliás cukor
- fahéj
- vaníliás puding krémesre főzve (1 cs. pudingporból készítve) vagy búzadara
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Egy gyümölcstorta formát/piteformát megkenünk vajjal és megszórjuk liszttel.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre osztjuk (az egyik rész legyen egy kicsivel nagyobb a másiknál), körlap formára nyújtjuk kb. 0,3 cm vastagra (ez függ a forma méretétől). a nagyobbik lappal kibéleljük a formát, az oldalát benyomkodjuk, hogy jellegzetesen bordás legyen a széle.
Elkészítjük az almatölteléket. Ha nem gyümölcscentrifugával pürésítjük, akkor lereszeljük, majd elsütjük a levét, ízesítjük és hagyjuk kihűlni.
Rákenjük a pudingot (helyette megszórhatjuk búzadarával is), majd elsimítjuk rajta az almatölteléket. Ezután beborítjuk a másik tésztalappal és a két tésztalap széleit összenyomkodjuk, majd rányomkodjuk a pite szélére is.
Megkenjük a tojássárgája,tejföl és vaníliás cukor keverékével, villával megszurkáljuk. Aranybarnára sütjük (kb.40 perc).
Tálalhatjuk forrón, de akkor nehezebb szelni. Szórjuk meg porcukorral, úgy ínycsiklandóbban néz ki! ;-)
Forrás: www.tutireceptek.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése