A sütinyalóka készítése minden kisgyermek számára remek móka. Lehet ovi utáni délutáni program, de egy gyerekzsúrt is feldobhatunk vele. Az ügyes és türelmes kis kezek pikk-pakk összegyúrják a golyókat, lelkesen mártogatják az olvadt csokiba és hempergetik színes szórócukorba. Az elkészítés ugyanolyan örömet okoz nekik, mint a kóstolgatás és az elfogyasztás.
Mivel ezek különleges sütikék, a tartójuk is speciális: a pálcákat bele kell szúrni valamibe, amin biztonságosan megállnak a nyalókák, nehéz fejük, hosszú "lábuk" ellenére. Ha vásárolni szeretnénk ilyen állványt, nincs könnyű dolgunk: drágák és nincs nagy választék. Viszonylag hamar és olcsón készíthetünk otthon is, csak egy kis ötlet kell hozzá.
Alapanyagok, eszközök:
- 3-5 cm vastag hungarocell lap
- kavicsok
- színes, mintás kartonok, A3-as fehér lap
- átlátszó, öntapadó füzetborító
- hobby ragasztó (nem technocol!!! mert az elolvasztja a hungarocellt)
- olló, éles nagy kés
- szaténszalagok, organza (szalag vagy tekercs)
- gombostű
- ár vagy valami nagyon hegyes eszköz, csillagcsavarhúzó
Elkészítés:
Kétféle átmérőjű körlapot vágunk ki a hungarocell lapból egy éles, nagy késsel. (Én két különböző tortaformát használtam mintának.)
Az alsó, nagyobb kör belsejét kiskanállal kivájjuk, ügyelve, hogy a felső körlap alatt maradjon még kb. 2 cm-nyi szél, tehát nem lóg ki alóla a mélyedés. És vigyázzunk arra is, hogy lehetőleg ne lyukadjon ki az alsó kör alja!
Tipp: ha mégis így járnánk, egy kaviccsal el lehet torlaszolni a lyukat és az alsó kartonborítás megvédi majd attól, hogy kipotyogjon a többi kavics.
Megtöltjük kavicsokkal, ezek lesznek a súlyok, melyek nem engedik majd, hogy elboruljon az állvány, amikor a gyerekek innen-onnan elveszik a nyalókákat.
Elkészítjük a díszes borítást: egy A3-as papírlapból kivágunk az alsó körnek megfelelő kört. Ennek a közepén körül rajzoljuk a felső kört. A színes kartonon is körül rajzoljuk először a nagyobb, majd a közepén a kisebb kört és kivágjuk őket. A külső, mintás körívet a fehér lapra ragasztjuk, majd beragasztózzuk az alsó hungarocellt, úgy, hogy a szaténszalagot is ráhajtjuk körben. Erre helyezzük a hozzá
készített papírkört. Jól rányomkodjuk.
Ezután a felső kört vonjuk be a színes kartonlappal és a szalaggal, majd ráragasztjuk az alsóra.
Prés alatt hagyjuk száradni. Ha nem szárad elég gyorsan, pár óra múlva már levehető róla a súly. Vigyázzunk, hogy olyan súlyt használjunk, ami nem hagy nyomot sem a mintás papíron, sem a hungarocellt nem nyomja össze!
Tipp: ha szeretnénk, hogy az állványunkat megfordítva tortaállványnak is használható legyen, akkor az alját is bevonjuk erős, színes kartonnal. Ebben az esetben a masnikat nem felragasztjuk, hanem gombostűvel szúrjuk rá, hogy az állvány felhasználása szerint fordíthatóak legyenek.
Ezután körös-körül masnikkal díszítjük. Ha megszáradt a ragasztó, a nyalóka pálcikák átmérőjének megfelelő lyukakat szúrunk (megfelelő távolságban és elosztásban, figyelembe véve a sütinyalókák praktikus elhelyezhetőségét) csillagcsavarhúzóval a hungarocell lapokba, majd átlátszó, öntapadó fóliával vonjuk be őket, hogy nedves szivaccsal tisztítható legyen. Végül újra át kell szúrni a pálcák helyét, de ezt már csak a csavarhúzónál hegyesebb eszközzel lehet megtenni.
+ 1 recept:
Sütinyalóka babapiskótából, sütés nélkül
Hozzávalók:
- 300 g babapiskóta (darált vagy reszelt)
- 25 dkg mascarpone
- 2 ek porcukor (ízlés szerint)
- 10 ml vanília aroma (ízlés szerint)
- 10 dkg csokoládé (olvasztott )
- 10 dkg tortabevonó
- 2 ek színes szórócukorka
Elkészítés:
A babapiskóta-darát szépen elkeverjük a krémben. Formázható masszát kapunk, de ha mégsem, akkor adunk még hozzá piskótát.
Mélyhűtőbe tesszük és kb. 1 óra múlva kivesszük, golyókat formálunk belőle.
Mélyhűtőbe tesszük és kb. 1 óra múlva kivesszük, golyókat formálunk belőle.
A nyalókapálcikákat olvasztott csokiba mártjuk és felszúrjuk rájuk a golyókat. Fejjel lefelé állítjuk a tányérra és hűtőben hagyjuk megdermedni a csokit. Ennek köszönhetően nem fognak lecsúszni a pálcikákról.
Ezután bevonjuk csokival és szórócukorral díszítjük. Felhasználásig hűtőben tároljuk.
Tipp: ha gyerekzsúrra szánjuk és véletlenül van csokiszökőkutunk is, a bevonás remek móka lesz a kisgyermekek számára: kedvük szerint mártogathatják az olvasztott csokiba, majd ízlésük szerint díszítgethetik a különféle szórócukrokkal.
Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/babapiskotas-cake-pop#comment-303088
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése