2015. február 4., szerda

A Nagy Szakácskönyvem



Kedves Hölgyeim, ezennel bemutatom Nektek A Nagy Szakácskönyvemet. :-) 
Gondolom, mindenkinek, aki süt-főz, van saját receptes könyve, amelyben régi és új, hagyományos és modern recepteket gyűjt, sőt, ha szerencsés, ez a füzetke generációk óta öröklődik a családjában. Én is ilyen szándékkal vezetem az enyémet, remélem, egyszer majd a lányaim nagy becsben fogják tartani és örömmel használják a mindennapokban épp úgy, mint ünnepek alkalmával, felidézve ezzel a boldog gyermekkor ízeit. Nagyon szeretek sütni és főzni, nagyon sokat sütök-főzök és ők nagyon szeretik megenni :-) Több füzetet elkezdtem már, de időközben mindig változott a rendszerem, így újra és újra átmásoltam az egészet egy újabb füzetbe. Ez ma már a múlté, mert kifejlesztettem a számomra ideális megoldást. Ebbe a könyvecskébe korlátlan mennyiségű recept belefér, illetve cserélhető, áthelyezhető, kivehető, bővíthető kedvünkre, köszönhetően a fémkarikáknak, melyek összetartják.




Jól lehet benne rendszerezni is, mivel színes lapokból áll (minden új szín első oldala a téma tartalomjegyzéke), így már kívülről is lehet látni, hol csapjam fel, ha húsételek, tészták, főzelékek, levesek, édes vagy sós sütik receptjeit keresem. 
Mindkét oldalán nyílik: az egyik felében sütirecepteket, a másikban ételek receptjeit vezetem, középen pedig van egy kockás kartonlap elválasztónak. 
Így egy könyvbe belefér minden és áttekinthető. Ha elrontok valamit, csak kiveszem a lapot és egy másikra újra leírom, emiatt minden oldalon csak egy recept van (számozva vannak, feltüntetve a forrást is). Mivel elsősorban emlékbe szánom ezt a könyvet, minden recept végén van egy kis rövid történet az adott sütivel, étellel kapcsolatban. Édesanyám, Nagymamám, Keresztanyám és Nénikém receptjeit is így őrzöm.

Alapanyagok, eszközök:


  • színes és fehér A4-es papírlapok
  • színes kartonok
  • mintás karton
  • papírragasztó
  • olló
  • lyukasztó
  • 2 db kapcsos fémkarika
  • vonalzó, ceruza/toll


Elkészítés:


1. Belső lapok:

Illesszük egymásra a papírlapokat, egyszerre annyit, amennyit szépen el tudunk vágni. A felső lapra mérjük rá a kívánt szélességet (az enyém nem A4 méretű, hanem kisebb, mert különben elhajlana, nem állna meg a polcon). Jelöljük meg és vágjuk le a felesleget. Lyukasszuk ki az egyik oldalon, ide fogjuk betenni a karikákat. A papírokat szín szerint csoportosítva fűzzük le.
Minden szín első oldala tartalomjegyzék lesz (pl. levesek, húsos ételek, főzelékek stb).







2.Borítók:

Borítónak válasszunk két színes kartonlapot, lehetnek egyformák, de különbözőek is. Vágjunk betűket és formákat másik színű kartonokból a tetszés szerinti szöveghez és díszítéshez. Figyeljünk oda, hogy a két borító egymáshoz képest fejjel lefelé legyen, mert a könyv csak így nyílik majd mindkét oldalán. Tehát ennek megfelelően lyukasszunk, méghozzá úgy, hogy tökéletesen fedjék majd a belső papírokat. Miután kidekoráltuk, hagyjuk megszáradni, utána pedig fűzzük le.

Tipp: érdemes laminálni a borítókat, mert könnyen kiszakadhatnak a lyukak a sok forgatástól.



3. Középső elválasztó oldal:

Középre készítsünk elválasztó lapot mintás kartonból. Kicsit legyen szélesebb, mint a belső lapok, hogy könnyedén megfoghassuk. Ennek is mindkét oldalára felragaszthatjuk (szintén egymáshoz képest fejjel lefelé), mit találunk a túloldaltól kezdve (pl.: sütik erre, ételek meg arra). Kedvünk szerint díszíthetjük is egy-két stilisztikus ábra felragasztásával. Itt is ügyeljünk arra, hogy pontosan illeszkedjenek a lyukak a többi lapéhoz. Megvárjuk a száradást és lefűzzük.



Kész is van! De a munka java része csak most kezdődik el, hiszen tele is kell írni az üres lapokat... recepteket gyűjteni, kóstolgatni és emlékeket szerezni :-).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése