2015. augusztus 18., kedd

African-flower mintás táskaNagyon kedvelem ezt az egyszerű, de látványos mintát. A fonal minőségétől és színétől függően a variációs lehetőségek szinte kiaknázhatatlanok, és még ehhez jön hozzá az african flower hatszögek összeillesztésének sokféle lehetősége. Egy ilyen egység kb. 15-20 perc alatt elkészíthető. A fonal vastagságától és a horgolótű méretétől függően a hatszögek mérete is nagymértékben változtatható. 
Általában, ha nekiállok african flower mintás táskát készíteni, nem tudom megállni, hogy ne horgoljak hozzá kiegészítőket is: pénztárcát, kulcstartót, táskarendező nesszeszert, napszemüvegtokot - ez csak néhány ötlet a számtalan felhasználási lehetőségből. A végeredmény mindig nagyon látványos, sok bókot és elismerő pillantást lehet bezsebelni vele :-) Az alapegység elkészítése pedig nem igényel komolyabb horgolási tapasztalatot, kezdőknek is bátran ajánlom. 
Alapanyagok, eszközök: • bordó és fehér pamut fonal
 • 5-ös méretű horgolótű
 • bélésanyag (az én esetemben bordó selyemszatén)
 • hozzá illő cipzár és rugalmas cérna
 • fa táskafül (2 db)
 • varrógép, olló, tű
 • a pénztárcához, nesszeszerhez zárRövidítések: • lsz: láncszem
 • hp: hamispálca (beszúrunk, majd egyszerre húzzuk át a fonalat mindkét szemen)
 • fp: félpálca (ráhajtunk, beszúrunk, majd egyszerre húzzuk át a fonalat mindhárom szemen)
 • erp: egyráhajtásos pálca
 • ism.: ismétlés
 • **: a két csillag közötti részt ismételjükElkészítés:


I. Az alapegység: African flower-hatszög


Ebből 15 db szükséges ehhez a formájú táskához (4 db fehér szirmú és 11 db bordó szirmú). A pénztárcához és a nesszeszerhez még 2-2 db kell.


Alap: fehér fonallal. varázskör vagy 6 láncszemet összekapcsolunk egy körré. 

1. sor: 3 lsz, 1 erp, 1 lsz, * 2 erp, 1 lsz* ezt ism., míg 6 láncszemív és 6db erp-csoportunk lesz. Összekötjük a kört.

2. sor: bordó fonallal. ksz (láncszemívben kezdünk) 3 lsz, 1 erp, lsz, 2 erp ugyanabba az ívbe, * 1 lsz, a következő ívbe 2 erp, 2 lsz, 2 erp* ism. ötször, az utolsó ívbe 1 erp és összekötjük a kört.3. sor: bordó fonallal. ksz, a láncszemívbe 3 lsz, 6 erp, 1 lsz, * a következő ívbe: 7 erp, 1 lsz* ism. ötször, összekötjük a kört.

4. sor: fehér fonallal. 1 lsz, minden szembe fp, minden szirom között egy hosszú öltéssel fp a 2. sorba, ism., míg körbe érünk, összekötjük a kört.

5. sor: bordó fonallal, a hátsó szálba öltünk. 1 lsz, fp a köv. 2 szembe, * 3 fp a következő szembe, fp a következő 3 szembe* (az előző kör hosszú öltését kihagyjuk) , fp a következő 3 szembe*, ism. ötször. Összekötjük a kört, elvágjuk és elvezetjük a fonalat.

II. ÖsszeillesztésA táska mindkét oldalán virág-alakba rendezzük a hatszögeket: középre egy-egy fehér szirmú kerül, majd minden oldalához egy-egy bordó szirmú, kivéve a legalsót, amin osztozik a két oldal (ezt félbe hajtjuk és mindkét középen elhelyezkedő fehér szirmúhoz hozzáhorgoljuk). Hasonlóképpen járunk el a másik 2 db fehér szirmúval: a virág-forma két oldalán félbehajtva rögzítjük mindkét oldalon. A képen ez jól látszik.
Miután elrendeztük az egységeket, bordó fonallal, hp-kal horgoljuk össze őket méghozzá úgy, hogy színüket befelé fordítjuk és a hátsó két szálba öltünk. 


Ezzel a módszerrel hatszögek szélei besüllyednek, a virágszirmok pedig kidomborodnak.
A táska szegélyét körülhorgoljuk, hogy tompuljon a szögletessége:
Bordó fonallal, a virágalak jobb felső hatszögének sarkától indulva: minden szembe hp, a középső 3 szembe fp, majd hp. Két hatszög találkozásánál 2-2 erp-t összehorgolunk. Mellette újra fp, a következő hatszög sarkához közeledve hp. A felső hatszög vízszintes részén saroktól-sarokig: 6 hp, 3 fp, 6 hp. 
Majd fehér fonallal minden szembe fp.III. Bélés készítése
Kiszabjuk a bélést a szaténselyemből (kb. 1 cm-t ráhagyva) kétszer, beszegjük a széleit és belevarrjuk a zsebet (szintén beszegve) az egyik bélésfél színére, majd színükkel befelé fordítva a béléseket összevarrjuk a két oldalukat és az aljukat.

Felül próbáljuk követni a hullámos széleket és mindenképpen szegjük is be, mielőtt belevarrjuk a cipzárat! Géppel először egy nagy hullámot varrtam csak mindkét oldalon, majd kézi varrással korrigáltam úgy, hogy a hullámokat kövesse a bélés és ne látszódjon ki a fehér horgolt szegély mögül. Bevált, hogy még egyet hajtottam a selymen a horgolt rész alá, így kapott egy kis tartást. (Ezen a képen még csak a géppel varrt, elnagyolt szegély látszik)
IV. A táskafülek rögzítés és díszítés
A táskafülek mérete dönti el, hová rögzítjük őket. Az én esetemben a hatszögek összeillesztését véve kezdőpontnak, a 2. szemtől kezdve 5 fp-t horgoltam, majd erre még 3 sort szintén fp-ből, vagyis összesen 4 sort készítettem, majd áthajtottam a táskafül karikáján 

és a fehér szegély belső oldalához rögzítettem ksz-szel. Természetesen ezt megismételjük még háromszor.

A szívemnek kedves kis masnival dobtam fel a fülek és a szegély találkozását. Ez egy egyszerű, de jó kis ötlet volt: 10 fp hosszú és 3 sor magas téglalapokat horgolunk (természetesen 4 db-ot), majd a horgolótű segítségével áthúzzuk őket a táskafüleket rögzítő függőleges téglalapokon.
Végül egy-egy kis rózsa alakú gombot is varrhatunk a középső fehér szirmú hatszögek közepére. V. Kiegészítők készítése: pénztárca és nesszeszer

Erről nem írok részletesen, mert nagyjából ugyanúgy készülnek, mint a táska. 2-2 hatszög szükséges hozzájuk, melyeket kiegészítünk néhány sorral, hogy illeszkedjenek a pénztárcazárakhoz. Én alul is kiegészítettem a sarkokat, hogy hangulatos, lekerekített formájúak legyenek. Ezt hamispálcákkal és félpálcákkal érhetjük el, szemmérték szerint. Ha elkészültünk a kiegészítésekkel, fehér szegéllyel dobjuk fel őket, melyek csak a tárcazárakig érnek. A nesszeszer és a pénztárca nem teljesen egyforma. Mivel a nesszeszer nagyobb, a pótolt sarkokat is fehér fonallal készítettem el. 


 A táskához hasonlóan bélést varrunk beléjük.
Végül vastag cérnával rávarrjuk a zárakat az anyagra.

Középre ide is kerülhetnek kis rózsás gombok. 
Végül egy kis extravagáns utolsó simítás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése