2015. június 25., csütörtök

A szülinapi zsúrok sztárja: Minnie egér pinata




Pinata-t készíteni ugyanolyan izgalmas volt számomra, mint a gyerekek számára szétverni. Sőt, még a felnőtteket is elbűvölte a látványa, óriási feltűnést keltett és jóleső érdeklődést váltott ki, korosztálytól függetlenül. Az első meglepetés után engem leptek meg a kíváncsiskodók azzal a véleményükkel, hogy olyan szép, kár szétverni. Még a kislányom is sajnálta. De hát a pinata-nak ez a sorsa: napokig készül, óriási sikert arat, majd vidám móka közben megsemmisül. Az enyémnek volt utóélete is: a gyerekek végigpróbálták, hogyan áll a nyakukon egy Minnie egér fej :-). Igazán elégedett lehetek az eredménnyel, hiszen a szülinapi zsúrunk a pinata-nak is köszönhetően lett felülmúlhatatlan élmény. Emellett ovis-korú gyerekek boldogan segítenek az elkészítésben, így klassz közös program is lehet.



Alapanyagok, eszközök:


  • krepp papír (pink, fekete, krémszínű), fehér szalvéta
  • A3-as fehér papír, 2 db A4-es fekete kétoldalú karton
  • újságpapír
  • 50 cm-es átmérőjű, gömb alakú lufi
  • liszt, víz
  • 2 m organza szalag
  • papírvágó szerkezet/olló, ár/zsákvarrótű
  • hobby ragasztó
  • 2 db csipesz, madzag, kampó
  • fekete és piros filctoll
  • tűzőgép, éles-hegyes kés/sniccer
  • apró, egyenként csomagolt finomságok 



Elkészítés:



Kb. 4 cm széles újságpapír csíkokat vágunk (ollóval vagy papírvágó szerkezettel).
Felfújjuk a lufit és elkötjük a száját.








Ragasztóanyagot (csirízt) keverünk egy nagy tálban: 1 bögre lisztet keverünk el csomómentesen 4,5 bögre vízben.
Pár másodpercre beáztatjuk az újságpapírcsíkokat a csirízben (éppen csak nedvesedjen át), majd a felesleget az ujjainkkal végigsimítva lehúzzuk.



Csíkonként bevonjuk a lufit úgy, hogy a szomszédos szélek kicsit fedjék egymást. Kampóra akasztva hagyjuk jól megszáradni. Ezt még egyszer megismételjük, de ekkor a csíkok merőlegesen kerülnek az előző réteg fölé (keresztezik egymást).









Míg szárad a gömb, füleket készítünk. Az arányokat figyelembe véve számomra épp megfelelt egy levestányér mérete, így ezt rajzoltam körül fehér ceruzával a fekete kartonon, alul a képen látható módon lábat hagyva.





Ezután kivágjuk, majd a téglalap alakú lábat kb. centinként be is vagdossuk és felváltva egyet előre, egyet hátra hajtunk. Természetesen még egy fület készítünk.








Miután megszáradt a gömb, hobby ragasztóval felragasztjuk rá a füleket és bevonjuk még egy réteg újságpapírral az egészet (szintén merőlegesen az előző rétegre). Már alakul a Mickey egér fej :-). 
Felakasztva hagyjuk megszáradni. Ha a fülek eldőlnek, érdemes felcsíptetni őket. Nem kell aggódni, mert ha megszárad, meg is keményedik és szépen állni fog, mint az enyém :-)
Végül egy utolsó újságpapír réteggel vonjuk be, újfent keresztben az alatta lévővel.






Megrajzoljuk a Minnie egér fejét egy A3-as lapra. Ha nem tudjuk, kereshetünk neten is képet és felnagyítva kinyomtathatjuk. Ezután kivágjuk a szemeket, a szájat és az orrot, majd egy ugyanekkora fej-körvonalat is rajzolunk és szintén kivágjuk. Erre az alapra fogjuk ráragasztani a krém színű kreppszalagokat és az arcrészeket. 

Tipp: az enyém szerintem lehetett volna nagyobb is, így azt javaslom, Ti eleve nagyobb arcot készítsetek, mint én (nagyobb legyen a krém szín aránya a fekete alapnál).


Ha megszáradt az újságpapír és jól megkeményedett, kilyukasztjuk a lufit, megvárjuk, míg leereszt és kihúzzuk a papírgömbből. 
Kijelöljük az akasztó helyét és egy hegyes tárgy segítségével kilyukasztjuk, majd átfűzzük a hosszú organza szalagot rajtuk, belül pedig megcsomózzuk a végüket, hogy ne csúszhassanak ki.





Hátul, a két fül között kis ajtót vágunk a fejre és ezen keresztül megtöltjük apró finomságokkal, meglepetésekkel.









A fekete és krém színű krepp-tekercseket 3-4 cm széles gurigákra daraboljuk, széttekerjük őket, kb. 20 cm hosszú csíkokra hajtogatjuk és így vagdaljuk be félig ujjnyi széles lábacskákra. Az én pinata-mra kb. 2 tekercs fekete krepp tekercs elég volt, krém színűből jóval kevesebbre volt szükség.





Mielőtt elkezdjük feketével bevonni, elkészítjük a fejet: a fehér lapból kivágott fejre hobby ragasztóval felragasztjuk a krém színű csíkokat. Mindig alulról felfelé haladunk, a keskeny ragasztó csíkot éppen a krepp-csík fölött húzzuk, és úgy illesztjük rá a krepp-csíkot, hogy eltakarja a nem-bevagdosott szélét, a bevagdosott részek pedig kilógnak alóla. Körülvágjuk az alapot, a lelógó lábacskákat eltávolítva. Ezután felragasztjuk az arcot a gömbre. Egyből ráragaszthatjuk az arcrészeket is (szemek, száj, orr) és felrajzolhatjuk a hosszú szempillákat, de én ezzel az utolsó pillanatig vártam, hogy lássam a megfelelő elosztást, hiszen ezen múlik, hogy az egerünk eléggé hasonlítani fog-e az eredetijéhez vagy lesüt róla, hogy otthoni munka.

A fekete csíkokat is alulról-felfelé ragasztjuk fel a fentebb leírt és a képen látható módon. Törekedjünk rá, hogy mindenhol elfedje az újságpapírt és amennyire lehet,vízszintesen helyezzük fel körös-körül, mert nagyon látszik, ha nem szép sorban fedik be a gömböt. Az arc-részt természetesen kihagyjuk, mellette vágjuk le a felesleges fekete csíkokat úgy, hogy nem marad rés a krém és a fekete krepp között.







A fülek széleit a képen látható módon bevonjuk, majd vízszintesen folytatjuk a krepp-csíkozást a fenti módon.













Amennyiben a nedvességtől újra dőlni kezdenek a fülek, felcsíptetve hagyjuk megszáradni.

















Míg szárad, elkészítjük a masnit: a pink krepp-papírból széles téglalapot vágunk, hobby ragasztóval fehér szalvéta korongokkal pettyezzük, kettévágjuk és egyik végén ráncolva összetűzzük.
Vágunk egy hosszú és keskenyebb téglalapot és azt is bepettyezzük.
A két fél masnit egymáshoz t
űzzük és a hosszú, keskeny téglalappal körültekerjük, majd eligazgatjuk és rögzítjük.
Végül felragasztjuk a szemeket, az orrot és a szájat, fekete filctollal szempillákat rajzolunk és felragasztjuk a fülek közé a masnit is. 
Készen van a pinata-nk! :-)







Forrás: https://myeverydaywhimsy.wordpress.com/2012/08/06/mickey-and-minnie-mouse-pinata/
http://www.marthastewart.com/271560/making-a-pinata




A pinata ütője



Amennyiben nem egyszerűen seprűnyéllel akarjuk szétveretni a pinata-t vagy túl sok a gyermek, érdemes egy egyszerű, de csinos ütőt is készíteni hozzá.


Alapanyagok, eszközök:


  • 3 db erős papírtörlő-csonk (papírhenger)
  • rózsaszín és pink krepp papír
  • hobby agasztó
  • olló
  • régi (gyermek) harisnya
  • széles ragasztószalag, A4-es lap


Elkészítés:




A gyermekharisnya egyik szárát gombóc alakúra töltjük meg önmagával, a másik szárát pedig végig húzzuk a cső belsejében és alul felhajtjuk. Nekem véletlenül nem egyforma átmérőjűek voltak a hengereim, így könnyen bele tudtam dugni a következőt és jó erősen rá is szorult (ld. nyíllal jelzett, bekarikázott rész!). 
A harmadik hengerem viszont ugyanolyan vastag volt, mint a felső szomszédja, így a tetejét összenyomorgattam és így dugtam bele a másikba. Nem lett olyan stabil, mint az első páros, ezért megerősítettem: a képen látható módon fehér papírt ragasztottam a kapcsolódási pontra. 
Bevontam az egészet pink krepp-papírral.
Gallérokkal díszítettem és hagytam megszáradni. Az alsó harmad még így sem lett elég erős, ezért utólag körültekertem széles, átlátszó ragasztószalaggal.




A pinata elég erős lett, az ütő elég tompa ahhoz, hogy 8 ovis gyermek negyed óráig eljátsszon vele. Végül nem berepedt a pinata, hanem kiszakadt belőle a szalag. Persze leesett a földre, a gyerekek pedig rászabadultak, feltépték és kipakolták, majd azzal játszottak, hogy egymás fejére tették az egérfejet. 
A tanulság: nem szükséges a 4 réteg újságpapír vagy az arc külön megerősítése azzal, hogy nyomtatópapírra ragasztjuk fel, és nem kell aggódni, a felfüggesztés is sokáig megállja a helyét. Gyengíthetjük a pinata-t, ha csak 3 réteg újságpapírból készül vagy erősíthetjük az ütőt azzal, hogy nem pamutharisnyát teszünk a végére. De én elégedett vagyok az eredménnyel, bár nem hogy nem készítettem még ezelőtt pinata-t, de élőben sem láttam még soha. Csakúgy, mint a többi leírásomat, ezt is bátran kipróbálhatjátok, nem fogtok csődöt mondani vele.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése