2015. június 23., kedd

Sütinyalóka-állvány




A sütinyalóka készítése minden kisgyermek számára remek móka. Lehet ovi utáni délutáni program, de egy gyerekzsúrt is feldobhatunk vele. Az ügyes és türelmes kis kezek pikk-pakk összegyúrják a golyókat, lelkesen mártogatják az olvadt csokiba és hempergetik színes szórócukorba. Az elkészítés ugyanolyan örömet okoz nekik, mint a kóstolgatás és az elfogyasztás.
Mivel ezek különleges sütikék, a tartójuk is speciális: a pálcákat bele kell szúrni valamibe, amin biztonságosan megállnak a nyalókák, nehéz fejük, hosszú "lábuk" ellenére. Ha vásárolni szeretnénk ilyen állványt, nincs könnyű dolgunk: drágák és nincs nagy választék. Viszonylag hamar és olcsón készíthetünk otthon is, csak egy kis ötlet kell hozzá.



Alapanyagok, eszközök:


  • 3-5 cm vastag hungarocell lap
  • kavicsok
  • színes, mintás kartonok, A3-as fehér lap
  • átlátszó, öntapadó füzetborító
  • hobby ragasztó (nem technocol!!! mert az elolvasztja a hungarocellt)
  • olló, éles nagy kés
  • szaténszalagok, organza (szalag vagy tekercs)
  • gombostű
  • ár vagy valami nagyon hegyes eszköz, csillagcsavarhúzó



Elkészítés:




Kétféle átmérőjű körlapot vágunk ki a hungarocell lapból egy éles, nagy késsel. (Én két különböző tortaformát használtam mintának.)











Az alsó, nagyobb kör belsejét kiskanállal kivájjuk, ügyelve, hogy a felső körlap alatt maradjon még kb. 2 cm-nyi szél, tehát nem lóg ki alóla a mélyedés. És vigyázzunk arra is, hogy lehetőleg ne lyukadjon ki az alsó kör alja!
Tipp: ha mégis így járnánk, egy kaviccsal el lehet torlaszolni a lyukat és az alsó kartonborítás megvédi majd attól, hogy kipotyogjon a többi kavics.





Megtöltjük kavicsokkal, ezek lesznek a súlyok, melyek nem engedik majd, hogy elboruljon az állvány, amikor a gyerekek innen-onnan elveszik a nyalókákat. 









Elkészítjük a díszes borítást: egy A3-as papírlapból kivágunk az alsó körnek megfelelő kört. Ennek a közepén körül rajzoljuk a felső kört. A színes kartonon is körül rajzoljuk először a nagyobb, majd a közepén a kisebb kört és kivágjuk őket. A külső, mintás körívet a fehér lapra ragasztjuk, majd beragasztózzuk az alsó hungarocellt, úgy, hogy a szaténszalagot is ráhajtjuk körben. Erre helyezzük a hozzá
készített  papírkört. Jól rányomkodjuk. 






Ezután a felső kört vonjuk be a színes kartonlappal és a szalaggal, majd ráragasztjuk az alsóra. 
Prés alatt hagyjuk száradni. Ha nem szárad elég gyorsan, pár óra múlva már levehető róla a súly. Vigyázzunk, hogy olyan súlyt használjunk, ami nem hagy nyomot sem a mintás papíron, sem a hungarocellt nem nyomja össze!







Tipp: ha szeretnénk, hogy az állványunkat megfordítva tortaállványnak is használható legyen, akkor az alját is bevonjuk erős, színes kartonnal. Ebben az esetben a masnikat nem felragasztjuk, hanem gombostűvel szúrjuk rá, hogy az állvány felhasználása szerint fordíthatóak legyenek.





Ezután körös-körül masnikkal díszítjük. Ha megszáradt a ragasztó, a nyalóka pálcikák átmérőjének megfelelő lyukakat szúrunk (megfelelő távolságban és elosztásban, figyelembe véve a sütinyalókák praktikus elhelyezhetőségét) csillagcsavarhúzóval a hungarocell lapokba, majd átlátszó, öntapadó fóliával vonjuk be őket, hogy nedves szivaccsal tisztítható legyen. Végül újra át kell szúrni a pálcák helyét, de ezt már csak a csavarhúzónál hegyesebb eszközzel lehet megtenni.



+ 1 recept:

Sütinyalóka babapiskótából, sütés nélkül


Hozzávalók:

  • 300 g babapiskóta (darált vagy reszelt)
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 ek porcukor (ízlés szerint)
  • 10 ml vanília aroma (ízlés szerint)
  • 10 dkg csokoládé (olvasztott )
  • 10 dkg tortabevonó
  • 2 ek színes szórócukorka





Elkészítés:


A mascarponét összekeverjük a cukorral, a vanília aromával és az olvasztott csokival.
A babapiskóta-darát szépen elkeverjük a krémben. Formázható masszát kapunk, de ha mégsem, akkor adunk még hozzá piskótát.
Mélyhűtőbe tesszük és kb. 1 óra múlva kivesszük, golyókat formálunk belőle. 






A nyalókapálcikákat olvasztott csokiba mártjuk és felszúrjuk rájuk a golyókat. Fejjel lefelé állítjuk a tányérra és hűtőben hagyjuk megdermedni a csokit. Ennek köszönhetően nem fognak lecsúszni a pálcikákról.
Ezután bevonjuk csokival és szórócukorral díszítjük. Felhasználásig hűtőben tároljuk.



Tipp: ha gyerekzsúrra szánjuk és véletlenül van csokiszökőkutunk is, a bevonás remek móka lesz a kisgyermekek számára: kedvük szerint mártogathatják az olvasztott csokiba, majd ízlésük szerint díszítgethetik a különféle szórócukrokkal.


Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/babapiskotas-cake-pop#comment-303088






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése