2014. november 30., vasárnap

Amerikai almás pite

 



   Ez egy egyszerű, de nagyszerű recept, aminek a tésztáját a neten találtam. Végre egy amerikai almás pite, amit nem kell hűtőben pihentetni, nem jeges vizet kell a tésztához adni, elég a tészta mennyisége ahhoz, hogy felül is teljesen befedjük vele, margarin is jó bele és még finom is. Ráadásul nagyon hamar kész van! 

   Tipp: Az egyik "nagy ötletem" az almás piték terén az, hogy miután meghámoztam és cikkekre vágtam az almát, nem lereszelem és elsütöm a levét, hanem gyümölcscentrifugában kipréselem belőle  (amit frissen meg is iszunk). Így a pürét nem kell megmelegíteni, sem lesütni, csak ízesíteni (cukorral vagy édesítőszerrel és fahéjjal) és emiatt azt sem kell megvárni, hogy kihűljön. 

Hozzávalók a tésztához:


  • 35 dkg liszt, 
  • 4 evőkanál porcukor, 
  • 1-2 cs. vaníliás cukor 
  • 20 dkg margarin ,
  • 4 evőkanál hideg vaj/margarin,
  • 4-6 evőkanál hideg víz 
  • 1 db tojássárgája + 2(-3) ek. tejföl a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • kb. 1 kg alma,
  • cukor/édesítőszer,
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fahéj
  • vaníliás puding krémesre főzve (1 cs. pudingporból készítve) vagy búzadara

Elkészítés:


   A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Egy gyümölcstorta formát/piteformát megkenünk vajjal és megszórjuk liszttel.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két részre osztjuk (az egyik rész legyen egy kicsivel nagyobb a másiknál), körlap formára nyújtjuk kb. 0,3 cm vastagra (ez függ a forma méretétől). a nagyobbik lappal  kibéleljük a formát, az oldalát benyomkodjuk, hogy jellegzetesen bordás legyen a széle.
   Elkészítjük az almatölteléket. Ha nem gyümölcscentrifugával pürésítjük, akkor lereszeljük, majd elsütjük a levét, ízesítjük és hagyjuk kihűlni.





Rákenjük a pudingot (helyette megszórhatjuk búzadarával is), majd elsimítjuk rajta az almatölteléket. Ezután beborítjuk a másik tésztalappal és a két tésztalap széleit összenyomkodjuk, majd rányomkodjuk a pite szélére is.





Megkenjük a tojássárgája,tejföl és vaníliás cukor keverékével, villával megszurkáljuk. Aranybarnára sütjük (kb.40 perc).










Tálalhatjuk forrón, de akkor nehezebb szelni. Szórjuk meg porcukorral, úgy ínycsiklandóbban néz ki! ;-)




Az eredeti receptet, amit átalakítva mutattam be Nektek, itt találtam:
Forrás: www.tutireceptek.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése