2014. november 9., vasárnap

Emeletes Minnie-egér torta





Ez most egy receptes bejegyzés lesz, a sütiállvány elkészítését később mutatom majd be. Ugyanígy a fondant-ról is máskor fogok írni, mert sok lenne egyszerre.
Tehát ez az emeletes torta egy Eszterházyt (Minnie-fej) és egy vaníliás-kókuszos, szív alakú krémmel töltött tortát (a képen a fehér kerek) rejt, az állvány alsó polcain pedig vaníliás és mazsolás muffint láthattok.
Amennyiben nem szeretnétek fondant-t használni, bevonhatjátok a tortát formázó csokival vagy marcipánnal is, de ezt még sosem próbáltam, így nem tudok tippeket vagy leírást adni hozzá.

Eszközszükséglet:

  • kapcsos tortaforma (10 cm, 16 cm, 20 cm, 24 cm átmérőjűek)
  • speciális, szív alakú töltelék készítésére alkalmas forma
  • sütőpapír, olló, gyertya
  • betű-, szám-, egérfej-, szív-, kicsi karika formájú sütikiszúrók
  • rózsaszín, fehér pettyes szalag, muffinpapír
  • konyhai robotgép, mérleg, tálak, kések stb.
  • 20 cm-es és 10 cm-es nyalóka pálcikák, papírtörlő


1. Az egér feje: Eszterházy-torta 


Hozzávalók a tésztához ... :

  • 10 db tojásfehérje
  • 30 dkg cukor
  • 35 dkg dió
  • csipet só


... és a krémhez... :

  • 2 teáskanál brandy
  • 3 evőkanál finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 db tojássárgája (a maradék 5 db jól jön majd a másik torta vanília krémjéhez)
  • 5 dkg cukor
  • 30 dkg margarin

... valamint a díszítéshez:

  • kb. 500 g fekete fondant
  • kb. 300 g rózsaszín fondant
  • kb. 100 g fehér fondant 
Sajnálom, a fondant mennyiségeket nem tudom pontosan megmondani.


I. A fondant díszek elkészítése ("nulladik" nap):



A legjobb napokkal korábban elkészíteni a masszív fondant díszeket, hogy legyen idejük kiszáradni és megkeményedni. A Minnie-egér torta esetében ez a füleit és a masniját, valamint a pálcikán álló szívecskéket (igény szerint betűkkel,számokkal) jelenti. 
A füleket fekete fondant-ból készítjük el. Közel 1 cm vastagságúra nyújtjuk és kb. 10 cm átmérőjű karikákat szúrunk ki belőle. Két-két pálcikát szúrunk az aljukba kb. 3 cm távolságra egymástól úgy, hogy félig kilógjanak, hiszen ezzel a felével fogjuk őket a tortára rögzíteni. 
A masni elkészítéséhez vékonyra nyújtsuk ki a rózsaszín fondant-t, vágjunk ki egy hosszú téglalapot, amit felezzünk el, illetve egy kb. 1/5-nyi részt tegyünk belőle félre, ez lesz a masni közepe. A két hosszabb téglalap egyikét keresztben hajtsuk félbe, csípjük össze a végeket, középen alakítsunk ki redőt. A masni másik végénél lévő hurok belsejébe tegyünk kisebb papírtörlőből gyúrt csövecskét, de ne felejtsük el befedni sütőpapírral is, hogy ne ragadjon majd bele száradás közben. Ugyanezt csináljuk meg a másik nagyobb téglalappal is, majd a két összecsípett véget nyomkodjuk össze és tekerjük körbe a masni közepének félre tett kisebb téglalappal. Ha ez így nem volt érthető, neten több tutorial videót találhattok róla! Már csak a fehér pöttyöket kell rátenni. (egy ecsettel nagyon vékonyan bevizezve jól odatapad). A tortához való megfelelő illeszkedés érdekében egy kicsit hajlítsuk meg a Minnie-fej hajlási ívével párhuzamosan és ebbe is szúrjunk egy pálcikát. 
A pálcákon álló szívecskékhez rózsaszín fondant-ból szúrjunk ki arányosan nagy szíveket. Ügyeljünk arra, hogy ez is elég vastag legyen, nehogy kiszakadjon belőle a pálcika! A szívekre betűket és számokat is ragaszthatunk fehér fondant-ból, pl. az ünnepelt nevét és a korát.  






Elkészültek azok a díszek, amelyeknek időre van szüksége a teljes kiszáradáshoz. Sütőpapírra fektetjük őket és levegőn hagyjuk. Nem szabad meleg közelébe (pl. radiátorra) tenni, mert ahelyett, hogy megszáradna, olvadt, lágy állapotban marad.

Tipp: ha nem akarunk ennyit bajlódni a díszekkel és nem ragaszkodunk ahhoz, hogy ehetőek legyenek, a füleket készíthetjük más anyagból is. Pl. az enyémeknél elkövettem azt a hibát, hogy először radiátorra tettem őket éjszakára, de ahelyett, hogy jól kiszáradtak volna, olyan lágyak maradtak, hogy szétestek, mikor beleszúrtam a pálcikákat a tortába. Mivel már csak 2 órám maradt a vendégek érkezéséig, nem volt esélyem fondant-ból újra elkészíteni őket, így körülnéztem a konyhámban, és rájöttem, hogy a mintának használt icipici (kb. 10 cm-es) kapcsos tortaformám alja tökéletesen jó méretű és mivel kettő is van belőle, így azokat nyomtam bele a tortába. Masnit pedig szalagból is készíthetünk. Kicsit megnedvesítve a fondant-t, szépen oda fog tapadni rá.

II. A torta elkészítése (első nap):


Az első nap azt jelenti, hogy a tálalás előtti napon sütjük meg a tortát, hogy legyen ideje jól áthűlni és összeállni. A fondant-tal való borítást mindenképpen aznap tegyük meg, amikor fel is vágjuk a tortát, mert előfordulhat, hogy a hűtőben a lecsapódó pára miatt a fondant felolvad, elkezd folyni, emiatt kiszakad és szétcsúszik az egész, a színek pedig összefolynak. 
Tehát a torta elkészítésének menete a következő:


A diót sütőpapíros tepsire fektetjük, majd 160 fokos sütőben megpirítjuk, ezt követően finomra daráljuk. 
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A vajat kivesszük a hűtőből.
Ezután a tojások fehérjéjét robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már habos, apránként hozzáadjuk a cukrot. A kész habhoz óvatosan hozzákeverjük a diót és egy csipet sót. A hab összetörése nélkül homogén krémmé keverjük. Mivel ebből lesz a fej, többféle méretű (10 cm, 16 cm, 24 cm átmérőjű), sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát (kb. 0,5 cm vastagon) és kb. 15 percig sütjük. 
Ezalatt elkészítjük a krémet: a tejet a brandyvel egy forralóba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, majd közepes lángon melegítjük. A tojások sárgáját a liszttel csomómentesen elkeverjük, óvatosan a tejhez adjuk, majd addig kevergetjük, amíg jól be nem sűrűsödik. Arra vigyázzunk, hogy fel ne forrjon! Amikor sűrű, félrehúzzuk és hagyjuk kihűlni. 
A vajat egy tálban felhabosítjuk, és hozzáadjuk a tojásos krémet, gépi habverővel alaposan kidolgozzuk.

Ezután összeállítjuk a tortát: egy kb. 16 cm átmérőjű, közepesen mély, kerek tálba teszünk egy kicsi és tiszta nejlon zacskót, aminek füle is van (vagy folpackal is bélelhetjük). Szerintem az első megoldás nagyon praktikus, mert könnyen ki tudjuk venni a tortát a tálból és a tetején össze is tudjuk kötni, így a torta nem szárad ki, míg az éjszakát a hűtőben tölti (bár mindez a folpackra is igaz,csak nem szeretek vele dolgozni, mert könnyen összetapad). Tehát a zacskót/ folpackot úgy simítjuk bele a tálba, hogy minél kevésbé legyen ráncos és jól hozzá simuljon a tál belső falához. Az aljába teszünk egy kis kerek tésztalapot, erre krémet simítunk és ezt így folytatjuk, míg megtelik a tál. Ügyeljünk arra, hogy a tészta lehetőleg mindenhol hozzáérjen a tál oldalához!  Ahol nem elég nagy, ott kis darabokkal pótoljuk ki, a krém úgyis összetartja. Legfelülre szintén tészta kerül, majd légmentesen becsomagoljuk és hűtőbe tesszük éjszakára. 

Az eredeti receptet itt találjátok:
Forrás: www.mindmegette.hu


III. A torta feldíszítése (második nap):



A tortát másnap könnyen ki lehet venni a tálból. Kicsomagolom, talpára állítom egy tortaalátéten, amit forgatható tálcára teszek (ez nem szükséges, csak könnyebb így díszíteni. Én fából készült pizzatálcán szoktam dolgozni: sokkal olcsóbb volt, mint a speciális cukrásztálca, de pontosan ugyanazt tudja: masszívan tapad a munkaasztalra és forgatható). Körbekenem a maradék krémmel és megint hűtőbe teszem egy órára. 
Ezalatt feketére színezem és sütőpapíron kinyújtom kb. 2-3 mm vastagra a fondant-t és a tál méretére szabom. (Könnyen eltalálhatjuk a megfelelő méretet, ha sütőpapírral együtt - a papír érintkezzen a tál külső felületével - próbaképpen ráborítjuk a fondant-t a torta készítéséhez használt tálra.)

Tipp: fekete fondant-t nem lehet létre hozni festékzselével, mert max. szürke árnyalatot tud neki adni. Egy blogon találtam az ötletet, hogy orvosi szént törjünk össze és azt gyúrjuk bele. Attól tényleg igazán fekete lesz, de elég időigényes munka. Érdemes már előző nap túlesni rajta. Nagyon oda kell figyelni, hogy teljesen porrá törjük, mert ha kis szemcsék maradnak benne, kilyukasztják a fondant-t. (hiába gyúrjuk jól bele, a szemcse nem oldódik fel)

Miután újra kiveszem a tortát a hűtőből, vizes gumikesztyűben simítom egyenletesre rajta a krémet. Most következik a fondant felhelyezése: először a torta tetejére simítjuk, óvatosan, hogy ne szakadjon ki, majd körben az oldalát vonjuk be úgy, hogy mindig felülről lefelé simítjuk. Alul a felesleget levágjuk. Ekkor már rá is szúrhatjuk a füleket és a masnit. A Minnie-fej készen van. :-) 
Újra szeretnélek figyelmeztetni Titeket, hogy fondant-nal borított tortát nem szerencsés hűtőbe tenni a felolvadás miatt! Hűvös helyen tároljátok tálalás előtt. Természetesen az el nem fogyasztott maradék tortát mindenképpen hűtőben kell tartani!


2. Vanília-kókusz krémes torta


Hozzávalók a tésztához ... :

  • 400 g liszt
  • 400 g margarin
  • 400 g porcukor
  • 6 db tojás
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só


... és a krémhez... :

  • 8 db tojássárgája
  • 6 ek. cukor
  • 4 dl tej
  • 1 vaníliarúd/ízlés szerint vanília aroma
  • 500 g margarin
  • ízlés szerint kókuszreszelék
  • piros ételfesték zselé/folyadék

... valamint a díszítéshez:

  • kb. 100 g fekete fondant
  • kb. 500 g fehér fondant 


I. A torta elkészítése (első nap):



A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Megolvasztjuk a margarint és konyhai robotgéppel egészen addig keverjük benne a tészta többi hozzávalóját, míg homogén, krémes állagot ölt. Ekkor megtöltjük vele a speciális torta forma kivajazott, kilisztezett két felét. Addig sütjük, míg aranybarna lesz és nem tapad a tűre. Ekkor kivesszük és a formában hagyjuk kihűlni.
Ezalatt elkészítjük a krémet: 
a tejet a vaníliával 2-3 percig főzzük lassú tűzön, majd hagyjuk kihűlni. Ezalatt a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzáöntjük az átszűrt tejet és gőz felett besűrítjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a margarint és a kókuszreszeléket.
Óvatosan kifordítjuk a tésztát a formákból, megtöltjük a krémmel és ha nem egyenes a teteje, méretre vágjuk, majd összeillesztjük (egymásra fordítjuk) a két részt. Az Eszterházy-torta maradék krémjével egyenletesen körbe kenjük és egy éjszakára (légmentesen lezárva, de ne érjen hozzá a dobozhoz) hűtőbe tesszük.





II. A torta feldíszítése (második nap):




Miután kivettük a tortát a hűtőből, vizes gumikesztyűben elsimítjuk rajta a vajkrémet. Ezután bevonjuk fehér fondant-tal és egérfej alakú kiszúróval fekete mintákat készítünk rá, melyeket enyhén bevizezett ecsettel kenünk át és így ragasztunk fel a torta oldalára. Már csak egy szalagot kell kötnünk rá és készen is van! Feltehetjük rá a Minnie-fejet és beleszúrhatjuk a szív alakú díszeket, gyertyákat. Voilá! :-)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése